'Özel Gereksinimli Bireylerin İş İstihdamı ve Sosyal Hakları' Çalıştayı
Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İnönü Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen "Engelli Gençler İçin Avrupa Sosyal ve Çapraz Yeterlilik Pasaportu" isimli Erasmus projesi kapsamında geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi.
Çalıştayın açılış programına Ak Parti M.K.Y.K Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Yardımcısı Güher Sinem Büyüknalçacı, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Kurum Müdürleri , Akademisyenler ve çok sayıda özel eğitim alanından eğitimci katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Çalıştayın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile yapıldığını, amacının Özel Gereksinimli Bireylerin iş istihdamı ve Sosyal Haklar alanında bir farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, Malatya'da bu konuda çok sayıda özel eğitim veren okul olduğunu ve bunların bu alanda başarılı bir ivme yakaladığını söyledi. Bundan sonra da çeşitli alanlarla alakalı benzer etkinliklerin yapılacağını, akademi ve saha birlikteliğinin önemli sonuçlar vereceğini, sorun çözmede anahtar rol oynayacağının altını çizdi.
Milli Eğitim müdürlüğü olarak eğitim çağında olan her bir bireyin eğitim alma hakkının sağlanması konusunda devletimizin sunmuş olduğu imkanları vatandaşlarımıza götürmekle yükümlü olduklarını ifade ederek, "Bu çerçevede özel olarak değerlendirdiğimiz, özel eğitime ihtiyaç duyan özel gereksinimli çocuklarımızın eğitiminde sadece özel eğitim okullarımızda değil, aynı zamanda ortaöğretim kurumlarımızda ve temel eğitim kurumlarımızın içerisinde kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla çocuklarımızın eğitim hizmetlerini sürdürüyoruz" dedi.
Vali Yardımcısı Güher Sinem Büyüknalçacı ise Özel Gereksinimli Bireylerin eğitiminin ve iş istihdamının büyük önem arz ettiğini ve Malatya'da özellikle eğitim alanında başarılı çalışmalar yapıldığını dile getirdi.
Malatya Milletvekili Öznur ÇALIK yaptığı konuşmada ; bu alanda yapılan çalıştayların önemine vurguda bulunarak çalıştayı düzenleyenlere teşekkür etti. Özel Gereksinimli Bireylerle ilgili birçok yasal düzenlemeler yapıldığını, bu alanda bir farkındalık oluşturduklarını, bu politikaların başarılı olduğunu belirtti. Bunun yanısıra eğitim alanında Malatya da çok sayıda okul açıldığını ve özellikle Otistik Çocuklar Eğitim Merkezinin bu alanda bölgede bulunan en kapsamlı okul olduğunu ekledi.
Konuşmaların ardından çalıştay açılış paneline geçildi. Eğitimci Ferman Salmış'ın moderatörlüğünde İnönü Üniversitesinden Doç. Dr. Nihat Akbıyık Engellilerin Ekonomik ve Sosyal Hayatta Korunması konulu bir konuşma yaptı. Yine Dr. Öğr. Üyesi Arzu Tanrıverdi Özel Gereksinimli Bireyler, Aileleri ve Yaşadıkları Temel Sorunlar konusuna değindi. Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Kayık Aydınalp İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku açısından Engellilerin Durumunu anlattı. Ardından, Ticaret Sanayi Odası Başkanvekili Celal Abbas Karaduman Malatya'da İş İstihdamı ve İşverenlerin bu konuda karşılaştıkları problemleri dile getirdi.
İki gün sürecek olan "Özel Gereksinimli Bireylerin İş İstihdamı ve Sosyal Haklar" çalıştayında eğitmen, akademisyen, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli kamu alanlarında çalışan Özel Gereksinimli Bireylerin katılımıyla Eğitim , Haklar, İş İstihdamı, Örgütlenme ve Erişilebilirlik konularında atölye ve istasyon çalışmaları yürütülecektir. Çalıştay sonucunda bir sonuç raporu hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılacaktır.