Otizimli Birsen Başar’dan Anlamlı Konferans
1096
11:16
08.04.2016

Otizimli Birsen Başar’dan Anlamlı Konferans

 

       İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Dünya Otizm Haftası kapsamında düzenlenen ve Otizmli Yazar Birsen Başar’ın konuşmacı olarak katıldığı Otizmle Yaşam konulu seminer, Battalgazi Halk Eğitim salonunda gerçekleştirildi.

        İl Milli Eğitim Şube Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerle bir araya gelen Birsen Başar, ‘Otizmle Yaşamak’ adlı seminer verdi. Otizmli olmak bir engel değil diyen Otizmli Yazar Birsen Başar, “ Otizmin farkında olmak çok önemli. Çevrenizdeki insanların buna dikkat etmesi gerekiyor. Ben bir otizmli olarak her şeyi anlayabiliyorum fakat duygusal zekâ açısından biraz geç algılama problemi yaşıyorum.

       Otizmin tanısı en geç 3 yaşında, çocuk psikiyatristleri tarafından rahatlıkla konulabilir. Benim için tanı 21 yaşında konuldu. İlk yaşlarımdan itibaren sosyal ilişkilerde güçlük çektim, iletişim zorlukları yaşadım ama bunları sorunların üstüne giderek başarmaya çalışıyorum. Değişikliklere kapalı biriyim fakat seminerler vererek bunu da aşmaya çalışıyorum. ” dedi.

        Başar, “Otizmli biriyle konuşurken açık ve net ifadeler kullanın, otizmli insanların duygusal zekâlarında algılama problemleri var. İnsanlarda iki tür zekâ var. Birisi normal diğeri duygusal zekâ. Benim gibi otizmli insanlarda normal zekâda herhangi bir sorun yok. Sadece duygusal zekâda algılama problemim var. İnsanların otizmli biriyle konuşurken açık ve net ifadeler kullanması gerekiyor. Çünkü siz karşınızdaki bir şeyler söyledikten sonra bilgi işlem merkezi çalışmaya başlıyor. Çok uzun cümleler, mecaz dolu anlamlar çok olduğunda hemen tepki veremiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

       Otizm Nedir?

       Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zekâ geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zekâ seviyeleri ne olursa olsun, Otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler.

        Bir annenin doğum sonrası çocuğunun (tüm özür grupları dahil olmak üzere) özürlü olma oranı %2dir; Otistik olması oranı ise %0.5′tir (eskiden bu oran 4/10.000 olarak değerlendirilirdi). Bir otistik çocuktan sonra, ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski %3 dür. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görülmektedir Her çocuktaki otistik belirtiler ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür. Ayrıca, Asperger Sendromu ve Rett Sendromu olarak bilinen otizm formları da bulunmaktadır.

 

       Birsen Başar Hakkında

     Dünyada otizmli olup, kendisi hakkında kitap yazabilen insanların sayısı çok azdır. Birsen Başar, Hollanda’da yaşayan bir Türk ailesinin orada doğmuş, büyümüş kızı. 21 yaşında otizm tanısı almış ve Başar’ın, otizm hakkında üç kitabı var.

 

08-04-201608-04-201608-04-201608-04-201608-04-2016

Yayın Tarihi: 08.04.2016