12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı düzenlendi.
Battalgazi Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Vali Mustafa Toprak, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Asım Kocaoğlu, 7. Anajet Üs Komutanı Pilot Kur. Alb. Hasan Hüseyin Kanbur, Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, İl Müftüsü Ömer Çimen, Baro Başkan v. Av. Çiğdem Ağdağ, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Şerafettin Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Resmi Daire Müdürleri, Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı yaptı.
İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “Her milletin kahramanlık, yiğitlik ve yaşamını anlatan destanlar vardır. İstiklal Marşı da bu milletin bağımsızlığını ordunun kahramanlığını, cesaretini, inancını en güzel şekilde şiirsel ve coşkulu bir şekilde dile getirmiştir. Milletin bağımsızlığa olan özlemini ve inancını İstiklal Marşıyla milletin duygularının tercümanı olmuştur ”dedi.
Tatlı, Akif; Allah (c.c) , Kuran-ı Kerim ve bir neslin sevdalısı olarak kendini bu millete adadı. Vatan ve millet sevdalısıydı. İstiklal Marşı, Milli mücadele döneminde ordunun kahramanlık ve yiğitliğini anlatarak moral ve motivesini yüksek tutmuştur. Milletin inanç ve azmini bir kat daha attırmıştır ” , 724 şiir arasından birinci seçilerek 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘Milli Marş’ olarak kabul edilen İstiklal Marşının Mehmet Akif’in ‘Bu marş benim değil milletimize aittir. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın’ sözlerini hatırlatarak Mehmet Akif Ersoy’un kişiliği ve yaşamı hakkında bilgiler verdi.
Protokol üyelerine ve katılımcılara hitaben konuşan İl Müftüsü Ümit Çimen’de “İstiklal Marşını ve Mehmet Akif’i anlamak, bu topraklarda yaşayan her vatan evladının boynunun borcudur. Mehmet Akif dini, milli hassasiyeti olan özüne, sözüne uygun, şair, fikir ve mücadele adamı bir ahlak kahramanıdır ”dedi.
Vali Mustafa Toprak ise; “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli şuurun ayakta tutulabilmesi için bunları hatırlamak ve hatırlatmak son derece elzemdir. Kahramanlığımızın, tarihe not düştüğümüz şanlı destanımızın, heybetli kimliğimizin ve hürriyet aşkımızın ifadesi olan İstiklâl Marşımız, milli değerlerimizin başlıcalarındandır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ise şehitlerimizin kanıyla yoğrulan Aziz Vatanımızın yetiştirdiği abide şahsiyetlerimizdendir.
İstiklal Marşı’nın kaleme alındığı işgal yıllarında Aziz Türk Milleti’nin hür yaşama azmi ve kararlılığı, Akif gibi vatan sevdalısı irfan pınarlarının gayretleri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi emsalsiz bir asker ve devlet adamının liderliği ile bütünleşip ülkemizin ufuklarını aydınlatmıştır.
Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da hür yaşayacak olan Necip Milletimiz, vatanına ve istiklaline yönelmiş olan hayasızca saldırılara boyun eğmemiştir. İşte bu nedenle İstiklal Marşımız milli marşlar arasında istisnai bir yere sahiptir. Onu bu kadar özel yapan şey, yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dolu bir şairin, dizelerinde milletin ruhuna işleyen işgal acısını tercüme etmiş olmasıdır.
Sevgili Gençler,
Merhum Akif’in “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diye ettiği dua, işgal günlerinin hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın en bariz göstergesidir. Unutmayınız ki; milli ve manevi değerlerimizin muhafazası, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen, vatan toprağında kefensiz yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin varlığıyla mümkün olacaktır.
Atalarımızın mirası olan bu kutlu emaneti her ne pahasına olursa olsun korumak, öncelikli vazifenizdir. Haçlı seferleri ile başlayıp Sevr planları ile devam eden ve nihayet 15 Temmuz ihanet teşebbüsü ile tescillenen Anadolu’yu işgal düşüncelerinin sizler gibi milli şuur taşıyan gençlerimizin ve Aziz Türk Milleti’nin iman deryasında boğulmaya mahkûm olduğunu bir an olsun aklınızdan çıkarmayınız.
Tarihe şanlı destanlar yazan Atalarınız gibi daima uyanık olunuz; Vatanımızı, Devletimizi, Al Bayrağımızı hülasa milli ve manevi değerlerimizi candan aziz biliniz, sizlere emanet edilen bu kutlu mirası muhafaza etmek için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayınız. Bu uğurda hepinize başarılar diliyorum. Yolunuz kutlu, yüreğiniz pek, ufkunuz açık olsun ”dedi.
Vali Toprak, “Bir millet ki geçmişten ders almazsa geleceğe asla ve asla güvenle yürüyemez. Biz atalarımızla, maddi ve manevi değerlerimizle ayaktayız ve bu değerlere bundan sonrada hep birlikte, 80 milyonumuzla birlikte ve yurt dışında yaşayan tüm Türk vatandaşlarımızla birlikte sonuna kadar sahip çıkacağız.
Bize insanlık dersi vermeye çalışanlar, insan haklarını anlatmaya çalışanlar, sözde fikir ve düşünce özgürlüğünden, hürriyetinden bahseden Hollanda ve çevresindeki ülkelerin Endonezya’ya gerçekleştirdiğim ziyaret sırasında bizzat gördüğüm gibi işgal ettikleri ülkelerdeki insanları nasıl katlettiklerini, nasıl mezalimler içerisine girdiklerini tarih biliyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve devletimizin insanlığa yaydığı güzelliklerle birlikte bu ülkeler sömürgecilik anlayışlarının son bulacağını esefle izliyorlar. Tüm şu anda ortaya çıkardıkları sıkıntılar da bunun eseridir.
Bizler Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ve atalarımızdan, şanlı geçmişimizden, ordumuzun, büyüklerimizin, Mustafa Kemal Atatürk’ün, tüm ülkemizin Hacı Bektaş Veli, Mevlana gibi değerleriyle değerlenen bu toprakların yetiştirdiği hepimiz tüm bu ihanet şebekelerine karşı uyanık olacağız. Bu coğrafyada yaşamanın maliyeti karşılığında devletimizi, milletimizi, ülkemizi iyi bir şekilde seveceğiz, sevgimizi ve kardeşliğimizi haykıracağız ” dedi.
Vali Toprak, Dünyadaki mazlum ve mahzun insanlara, işgal altında, sıkıntı içerisinde, mezalim içerisinde olan insanlara yardım yapan ülke olduğumuzu bununla birlikte kendisine insanlık dersi vermeye kalkan ancak bundan hiçbir şekilde nasibini almayan ülkelere de cevap verecek şekilde dünyada en fazla insani yardım yapan ülkenin de Türkiye olduğunu ifade etti.
Bizi bir yapan değerlerimize daha fazla sahip çıkarak, daha iyi donanımlı, kendisine güvenen, dünyanın geldiği 21. YY. da ki değerleriyle kendi değerlerimizi de aynı potada eriten bir bakış içerisinde dikkatli ve uyanık olarak güçlü bir Türkiye’yi, kalkınmış bir Türkiye’yi, Bilim ve Teknoloji ile birlikte daha ileri gidebilecek bir Türkiye’yi büyütecek gençlersiniz.” diyen Vali Toprak, “Bu duygu ve düşüncelerle; İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadelemizin Şanlı Kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor; Şanlı Bayrağımızın göklerden, İstiklal Marşımızın yüreklerden eksik olmamasını diliyor, hepinize sevgilerimi sunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Tecde Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Türkoğlu’nun günün anlam ve önemini belirten sunumu sonrası Tecde Anadolu Lisesi öğrencilerinin ‘Bir Milletin Umudu Asım’ adlı tiyatro gösterisi sonrasında gerçekleştirilen İstiklal Marşı oratoryosu ile program sona erdi.