Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi Çalıştayı Malatya’da Başladı.
1031
15:06
23.03.2015

Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi Çalıştayı Malatya’da Başladı.

   Malatya Anemon Otel toplantı salonunda gerçekleştirilecek ve beş gün sürecek olan Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi  Projesi il hazırlık çalıştayı açılış töreniyle başladı.

   Avrupa Komisyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülen Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi kapsamında düzenlenen Model Okul Çalıştayına Milli Eğitim Bakanlığı Özel eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanı Oktay Kılıç, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Demir, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi  Projesi  Koordinatörü Zeki Boylu, değişik kademelerde görev yapan MEB mensubu katılımcının yanı sıra etkinliğe MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, proje yöneticileri  ve MEB personellerinden oluşan toplam 80 kişi katıldı.

   Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Malatya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Demir;  “Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi  Projesi AB tarafından desteklenen ve Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Bu proje, AB’nin eğitim konusunda finansman sağladığı önemli projelerden birisidir. Proje ile çocuğun fiziksel, duygusal, sözel ve psikolojik olmak üzere şiddetin her türünden korunarak,  onun yararını en üst seviyede sağlayan, güvenli ve sağlıklı bir eğitim ortamı yaratılması hedeflenmektedir.” dedi.

   Demir, “Bu konuda Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak söz konusu okul modeli ile ilgili çeşitli kurumlar/birimler ve paydaşların düşüncelerini almak, taslağa son halini vermek üzere buradayız. Daire Başkanımın katkıları ile yapılacak bu eğitim, çeşitli materyallerle desteklenerek, çocuk hakları, çocukları koruma ve ülkemizde yasal düzenlemeler ile ilgili bilgiler günlük yaşamda, yaşam dinamiklerinin şiddeti nasıl etkilediğini, şiddet türleri, ihmal, istismar göstergeleri zorbalık ve zorbalık üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olacağız. Oluşturulan çalışma grupları, model okulun temel özelliklerini belirleyecektir. Söz konusu okulun Türk Milli Eğitim sisteminde uygulanabilmesini temenni ediyor ve bu projede emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

   Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanı Oktay Kılıç ise Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi  Projesi hakkında bilgiler verdi.

   Kılıç, “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği,  Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje ile çocuğun fiziksel, duygusal, sözel ve psikolojik olmak üzere şiddetin her türünden korunarak, çocuğun yararını en üst seviyede sağlayan güvenli ve sağlıklı bir ortam yaratılması hedefleniyor. Erzurum, Elazığ, Malatya, Konya, Kayseri, Çorum, Diyarbakır, Gaziantep, Adana ve Mersin olmak üzere on ilde uygulamaya geçen proje kapsamında ulaşılmak istenen üç ana hedef var.

   İlk hedef, çocuğa yönelik şiddet ile ilgili önleme ve izleme hizmetlerinde kapasite güçlendirilmesidir.  Bu bağlamda MEB’in çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi konusunda kurumsal kapasitesinin artırılması ve mevzuatın iyileştirilmesi çalışmaları yürütülüyor.  

  İkinci hedef olan ‘Model Okul’ geliştirme çalışmalarında Kendine Güveni Olan Yaşam Becerileri Gelişmiş Öğrencilerden Oluşan Model Okulu ile çocuğa yönelik sözel, fiziksel ve psikolojik şiddetten arındırılmış bir okul ortamı oluşturmayı planlanıyor. Pilot illerde seçilecek bu okullarda uygulanacak eğitim programları vasıtasıyla yaşanan şiddet olaylarının azaltılması sağlanacak. 

  Üçünü hedef ise aile içi ve diğer her tür şiddet dâhil okul dışındaki ortamlarda çocuğa yönelik şiddet önlenmesidir. Çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi ve azaltılması üzerine düzenlenen seminerler, eğitimler ve konferanslarla velilerin, STK üyelerinin, eğitimci ve eğitim dışı personel ile öğrencilerin farkındalıklarının arttırılması çalışmaları yürütülüyor.

  81 il,  650 okul ve 10 bin dolayında öğrenci-öğretmen-veli-yöneticiye anket uygulanarak yürütülen bilimsel araştırmadan elde edilecek bulgular, ülke çapında ‘Çocuğa Yönelik Şiddet Risk Haritası’ hazırlanmasında kullanılacak. Bu harita ile eğitim ortamında çocuğa yönelik şiddeti önleme ve azaltma politikaları ve uygulamaları geliştirilecek.  

  Ülkemizi hedeflenen kalkınmışlık düzeyine taşıyabilecek bireyleri yetiştirebilmek üzere eğitim sistemimizde gerçekleşmekte olan önemli değişikliklere, bu proje ile katkı sağlanması planlanmaktadır.” dedi.

  Konuşmaların ardından Proje Direktörlerinin Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi  Projesi kapsamında pilot okullarımızda ‘model okulun uygulanması’ sunumu ile Model Okul Çalıştayı başladı.

Yayın Tarihi: 23.03.2015