Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Eğitimi Verildi.
Malatya DoubleTree by Hilton Paris salonunda Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi Eğitimi gerçekleştirildi.
Avrupa Komisyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülen Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi kapsamında düzenlenen eğitime, Mersin Üniversitesi Psikolojik ve Rehberlik Danışmanı Prof. Dr. Alim Kaya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nurcan Berber, Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinatörü Şube Müdürü Zeki Boylu, proje yöneticileri, akademisyenler ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı personellerinden oluşan toplam 80 kişi katıldı.
Mersin Üniversitesi Psikolojik ve Rehberlik Danışmanı Prof. Dr. Alim Kaya’nın konuşması ile başlayan eğitim seminerinde; “ Çocuk Hakları, Çocuğa Yönelik Şiddetin Türleri, Çocuğa Yönelik Şiddetin, Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri, Çocuğa Yönelik Şiddet Nerelerde ve Nasıl Gerçekleşmektedir? Şiddete Maruz Kalan Çocuklarla İlgili Uyarı Sinyalleri, Şiddet Mağduru Çocuklara Yardım İçin Başvurulabilecek Kurum ve Kuruluşlar” konuları ele alınarak katılımcılara bu konular hakkında bilgi verdi.
Avrupa Komisyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülen Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi AB tarafından desteklenen ve Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Bu proje, AB’nin eğitim konusunda finansman sağladığı önemli projelerden birisidir. Proje ile çocuğun fiziksel, duygusal, sözel ve psikolojik olmak üzere şiddetin her türünden korunarak, onun yararını en üst seviyede sağlayan, güvenli ve sağlıklı bir eğitim ortamı yaratılması hedeflenmektedir.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje ile çocuğun fiziksel, duygusal, sözel ve psikolojik olmak üzere şiddetin her türünden korunarak, çocuğun yararını en üst seviyede sağlayan güvenli ve sağlıklı bir ortam yaratılması hedefleniyor.
İlk hedef, çocuğa yönelik şiddet ile ilgili önleme ve izleme hizmetlerinde kapasite güçlendirilmesidir. Bu bağlamda MEB’in çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi konusunda kurumsal kapasitesinin artırılması ve mevzuatın iyileştirilmesi çalışmaları yürütülüyor.
İkinci hedef olan ‘Model Okul’ geliştirme çalışmalarında Kendine Güveni Olan Yaşam Becerileri Gelişmiş Öğrencilerden Oluşan Model Okulu ile çocuğa yönelik sözel, fiziksel ve psikolojik şiddetten arındırılmış bir okul ortamı oluşturmayı planlanıyor. Pilot illerde seçilecek bu okullarda uygulanacak eğitim programları vasıtasıyla yaşanan şiddet olaylarının azaltılması sağlanacak.
Üçünü hedef ise aile içi ve diğer her tür şiddet dâhil okul dışındaki ortamlarda çocuğa yönelik şiddet önlenmesidir. Çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi ve azaltılması üzerine düzenlenen seminerler, eğitimler ve konferanslarla velilerin, STK üyelerinin, eğitimci ve eğitim dışı personel ile öğrencilerin farkındalıklarının arttırılması çalışmaları yürütülüyor.
81 il, 650 okul ve 10 bin dolayında öğrenci-öğretmen-veli-yöneticiye anket uygulanarak yürütülen bilimsel araştırmadan elde edilecek bulgular, ülke çapında ‘Çocuğa Yönelik Şiddet Risk Haritası’ hazırlanmasında kullanılacak. Bu harita ile eğitim ortamında çocuğa yönelik şiddeti önleme ve azaltma politikaları ve uygulamaları geliştirilecek.
Ülkemizi hedeflenen kalkınmışlık düzeyine taşıyabilecek bireyleri yetiştirebilmek üzere eğitim sistemimizde gerçekleşmekte olan önemli değişikliklere, bu proje ile katkı sağlanması planlanmaktadır.