“Ah Kudüs” Temalı 7. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı Açıldı
“Ah Kudüs” temalı 7. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılışı büyük bir coşkuyla gerçekleşti.
“Ah Kudüs” temalı 7. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılışına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık katıldı.
Türkiye’nin sayılı kitap fuarlarından birisi olan Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın 7. si düzenlenen törenle kapılarını okuyucularına açtı.
28 Nisan Cumartesi günü saat 12.00’de düzenlenen açılış törenine Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Ali Kaban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Göğüs, Malatya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanvekili Mahmut Üner Özer, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay Şerafettin Yılmaz, kaymakamlar, belediye başkanları, siyasi parti il başkan ve temsilcileri, meclis üyeleri, STK temsilcileri, kurum yöneticileri, yazar ve yayınevi temsilcileri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
Prof .Dr. İlber Ortaylı’nın onur konuğu olduğu ve Malatya Valiliği ile Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 7. Malatya Kitap Fuarı’nın açılış töreni, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra ise protokol konuşmaları yapıldı.
Törende ilk olarak fuarı organize eden Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. Genel Müdürü Sabri Akın konuşma yaptı.
7. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’na bu yıl 132 stantta 400 yayınevi ve 370 yazarın katıldığını belirten Akın, “100 bin öğrencimiz araçlarla fuar alanımıza taşınacaktır. Yazar-öğrenci projemizle yaklaşık 203 okulda öğrencilerimiz yazarlarımızla buluşacak. Yazarlarımızın katılacağı imza etkinliği, panel, söyleşi ve konferans gibi 1000 civarında etkinlik planlanmıştır. Kudüs anısına özel kurulan alanda tiyatro, şiir dinletisi, fotoğraf sergisi ve söyleşilerin olduğu etkinlikler gerçekleştirilecektir. Bu yıl ilk defa gerçekleştirdiğimiz hediye kitap kampanyasıyla 30 bin öğrenciye hediye kitap çeki dağıtılarak çocuklarımızın ücretsiz kitap almaları sağlanacaktır.” dedi.
Kitap fuarının temasının ‘Ah Kudüs’ seçilmesiyle birlikte fuara Filistin’den de bir dizi katılımcılar olurken Filistin Alimler Heyeti Başkanı Dr. Nevaf Tekruri törende bir konuşma yaptı.
Filistinlilerin selamıyla konuşmasına başlayan Dr. Nevaf Tekruri, Kudüs’ün Müslümanlar için kırmızı bir çizgi olduğunu söyledi. Kitap fuarı temasının Kudüs olarak belirlenmesinin tarihi süreç açısından çok önemli olduğunu kaydeden Tekruri, “Kudüs’ü anlamanın ve Kudüs’e gitmenin yolu okumaktan geçiyor. İslamın ilk sözü oku, bu da bize okuma ve öğrenmenin her şeyden önemli olduğunu söylüyor. Kudüs’e giden yol ilim ve çalışmaktan geçiyor. Amerika’nın önderlik yaptığı siyonizmin, Kudüs’ü Osmanlıdan gelen değerlerini izole edip Yahudileştirmeye çalıştığı böyle bir dönemde çocukların bilim ve çalışmayla Kudüs’ü özgürleştirme yolunu açacaklarına inanıyorum. Kudüs’ün özgürleşmesi sadece Filistin’in sorunu değil, tüm İslam topluluklarının sorumluluğudur.” şeklinde konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Göğüs de yaptığı konuşmada Kudüs’ün adını zihinlerde tutmak için fuarın temasını ‘Ah Kudüs’ olarak belirlediklerine değinerek, “Ah kelimesi Türkçemizde iki harften meydana gelir. Anlamı oldukça derindir. Özlemi, hasreti anımsatır. Ah Filistin sende Ömer’in şehadeti vardır. Sende Selahattin Eyyubi’nin kudreti vardır. Sende Osmanlının asaleti vardır. Direnebildiğin kadar diren, biz yanındayız. Sana yapılan zulümleri içimizde hissediyoruz. Biz ilimle, kalemle, kitapla bunu yapacağız. Bu amaçla bu kitap fuarlarını düzenliyoruz. Çocuklarını kitaptan mahrum bırakan toplumların sonu hüsrandır. Kitap okumayan, raflarda çürümeye terk eden kişiler kitapları yırtıp atanlardan daha büyük suçludur.” dedi.
Kudüs konulu şiir yarışmasında Türkiye 2.’si olan ve Sivas’tan gelen Dilan Çetin yazdığı şiiri Arapça olarak okudu.
Malatya Milletvekili Öznur Çalık da yaptığı konuşmada Malatya’nın büyüyen ve gelişen bir şehir olduğunu belirterek bu şehrin her alanda bir iddiasının olduğunu söyledi. Çalık, özetle; “Eğitim ve kültür şehri Malatya’da, sanat ve kültür şehri olması için adımlar atıldı, atılmaya da devam ediyor. Malatya fuarlar şehri olsun dedik ve birçok ulusal ve uluslararası fuara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan en önemlisi eğitimle bütünleşen Anadolu kitap fuarımız. Başlamasına vesile olan ve bugünlere gelmesinde emeği olanlara teşekkür ediyorum.” dedi.
Vali Ali Kaban ise yaptığı konuşmada, kitabın ortaçağlarda çok önemli bir meta olduğunu belirterek, o dönemlerde kitaba ulaşabilmek için önemli bir gelir ve ciddi bir statünün olması gerektiğini kaydetti. Kaban “Ama bugün binlerce, on binlerce kitap basılıyor. Bu fuarda önemli olan sadece kitabı getirmek değildir. Ayağınıza getirmek için zaten internet siteleri var. Kitap fuarı yapmanın anlamı nedir diye baktığımızda birbirinden değerli kitapları yazan ve ruhuyla emek veren yazarlarımızı geleceğimiz olan gençlerimizle ve çocuklarımızla buluşturmanın daha anlamlı olacağı düşüncesidir. Çocuklarımız ve gençlerimiz bunun ne anlama geldiğinin farkında olsunlar. Kitap fuarının temasına “Ah Kudüs” diyelim dedik çünkü biz Kudüs’ü 400 yıl elimizde tuttuk. 400 yıl huzur içerisinde bizim elimizde kalmıştır.” dedi.
Kitap Fuarı’nın Malatya’ya ve Malatyalılara yakıştığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de yaptığı konuşmada, fuarın aynı zamanda gençlerin kitaba olan ilgisini arttırdığını söyledi. Fuarda emeği geçen başta görevden ayrılan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Çakır olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür eden Tüfenkci, “Farklı kültürlerimizin bir arada yaşıyor olması Malatyamızın ve Türkiyemizin en büyük zenginliğidir. Bir kentin sahip olduğu kültürel değerlere gösterilen itibar, kuşkusuz o kentin kültür potansiyelinin ve kültürel yaklaşımlarında, sahip olduklarımızı dünya ekonomi piyasasında değerli kılabilmek için özgün fikirleri, tasarıları üretmek kadar hayata geçirmek için bilgi gerektiriyor. Biz bilgi ve hikmeti kitaplardan alıyoruz. Kitaplar bizim için önemli. Kitap fuarlarına ayrı bir önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.
Kitap Fuarının hayırlı olmasını dileyen ve emeği geçenlere teşekkür eden Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da yaptığı konuşmada Türkiye’nin kitap okuyan bir ülke olduğunu söyledi. Okuyan insanın daha iyi gördüğünü, düşündüğünü ve karar verdiğini kaydeden Yılmaz bu nedenle bu etkinliğin bir eğitim etkinliği olduğunu belirterek özetle şunları söyledi: “Hiç şüpheniz olmasın Türkiye’nin yarını bugünden daha iyi olacak. Ekmek gibi azizleşen dava bu milletin iradesini her şeyin üzerinde tutmaktır. İnşallah hep birlikte 81 milyonu kardeş bilerek; dilimiz yunusun dili, gönlümüz Mevlana’nın gönlü ve kucağımız da aslan ile ceylanı bir arada tutan Hacı Bektaş’ın kucağı olarak 81 milyonla inşallah çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkaracağız. Şeyh Edibali diyor ki “Zümrüd-ü Anka’nı iyi seç ki Kaf Dağı sana yakın olsun.” Nedir Zümrüd-ü Anka rehber, ne yapacak bu? Aziz milleti Kaf Dağı’na götürecek. Kaf Dağı ne? Milletin hayali. Nedir hayalimiz? Çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmak. Herkesin işi olsun, aşı olsun, evi olsun, barkı olsun. Başta ne dert olsun, gönülde ne tasa olsun. Ne diyor şair: Olursa bir şikâyet o da ölümden olsun. İnşallah hiç şüpheniz olmasın, ‘Türkiye’yi hep birlikte daha güzel yapacağız.’ diyorum. Bu etkinliğin Malatyamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yolunuz, bahtınız, ufkunuz açık olsun. Her daim başınız dik, anlınız ak, gönlünüz pak olsun.”
Törende son olarak Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın bir konuşma yaptı. Malatya’da olmaktan dolayı çok mutlu ve başarılı bir fuar organizasyonundan dolayı da çok memnun olduğunu ifade eden Kalın, emeği geçen herkese teşekkür etti. Kitap fuarının temasının Kudüs olarak seçilmesinden ayrıca memnuniyet duyduğunu kaydeden Kalın, özetle şunları söyledi:
“Bugünlerde malum Kudüs meselesi sadece bir bölgesel mesele değil aynı zamanda küresel bir konu olarak önümüzde duruyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. Kudüs bir toprak meselesi değildir, sadece bir etnik grubun meselesi değildir. Kudüs bir adalet meselesidir, bir vicdan meselesidir. Kudüs ile kitabı bir araya getiren Malatyalıları tebrik ediyorum. Herhalde ancak Anadolu topraklarında kitabın ve Kudüs’ün bir araya getirilebilmesi ancak böyle güzel bir şekilde taçlandırılabilirdi. Okumak yeryüzündeki hayatımızı, varlığımızı anlamlandırabilecek en önemli eylemlerin başında gelir. Okumayan insan eksiktir, okumayan insan fakirdir, maddi varlığı ve makamı ne olursa olsun gerçek zenginlik insanın hariçteki ve nefsindeki, zahirdeki ve batındaki işaretleri okuyabilmesidir.” dedi.
Konuşmaların ardından 7. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın kurdelesi kesilerek, standlar gezildi.
Kitap Fuarı, 6 Mayıs gününe kadar açık kalacak.
7. Malatya Kitap Fuarı’nın ‘Ah Kudüs’ teması nedeniyle fuar dışında özel bir Kudüs çadırı açıldı. Kudüs’le ilgili birçok fotoğrafın yer aldığı çadırda ayrıca tanıtım filmleri ile anı defteri de bulunuyor.
7. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılışının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve beraberindekiler Malatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Makinesi müzesini gezerek müze hakkında bilgiler aldılar.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gezinin ardından Kongre ve Kültür Merkezinde ‘Ben Öteki ve Ötesi’ adlı konferansa katıldı. Burada kitaplarını imzalayan Kalın, kitapseverlerle de sohbet etti.