MALATYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Malatya'dan 3 Proje Türkiye Derecesi Yaptı

Malatya'dan 3 Proje Türkiye Derecesi Yaptı

Malatya'dan 3 Proje Türkiye Derecesi Yaptı

Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı'nca Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı ile Yazılım alanlarında Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenmektedir.

Bu yıl yarışmaya Türkiye genelinde 3.004 farklı okuldan 23.528 öğrencinin hazırladığı 15.273 proje başvurusu yapılmıştır. Proje başvurularının Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde ön değerlendirmesi yapılmış ve ön değerlendirmeyi geçen 1.200 projenin sahibi öğrenciler, 9-12 Mart 2020 tarihleri arasında bölge yarışmalarına katılmıştır. Bölge sergilerinde finalist olarak belirlenen 216 proje, 6-8 Temmuz 2020 tarihleri arasında yüz yüze ve çevrimiçi olarak final değerlendirmesine alınmıştır. Yarışmanın final sergisinin ve ödül töreninin, Ekim ayı içerisinde yapılması planlanmaktadır.

Malatya'da 12 alanda 277 proje başvurusu yapılmış bunlardan 44 proje bölge sergisine katılmıştır. Bölge sergisinde 7 proje bölge birincisi olarak finalde yarışma hakkını elde etmiştir.  Ankara finalinde yarışma hakkını elde etmiştir. Malatya'dan 7 proje final yarışmasına katılmış olup bunlardan 3 proje Türkiye derece yapmıştır.

  Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden, danışmanlığını Savaş Zafer GÜLER'in yaptığı,  öğrencilerinden Feridun BALABAN'ın hazırladığı proje, fizik alanında Türkiye Birincisi olmuştur. Proje, fizik alanında yenilenebilir enerji kaynakları tematiğinde olup, proje kapsamında hazırlanan güneş paneli konfigürasyonları QD takviyesi literatüründe ilktir. Proje çalışmalarında elde edilen veriler sonucunda düşük maliyetlerde kolay kullanımlı film şeklinde yapılar geliştirilip, mevcut güneş panellerinin üst yüzeyleri  kaplanarak yüksek verimli multiijunction paneller elde edilebilmektedir.

Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden, danışmanlığını Mehmet ARSLAN'ın yaptığı,  öğrencilerinden Ahmet Enis GÜVEN'in hazırladığı proje, Matematik alanında Türkiye İkincisi olmuştur. Algortima/Mantıksal tasarım alanında hazırlanan proje, DNA'da Proteinlerin Sekonder Yapılarında Matematiksel Sonuçları İle Helisel Tekerlekler üzerine yapılan çalışmalar sonucunda gen onarımına olanak sağlamayı hedeflemiştir.

  Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden, danışmanlığını Savaş Zafer GÜLER'in yaptığı,  öğrencilerinden Sıla DURMUŞ ve Elif Sude DOĞAN ortak hazırladığı proje, kimya alanında teşvik ödülü almıştır. İşlenmesi kolay olan fakat atıl durumdaki bir madenden stratejik öneme sahip bir maddeyi saflaştırmak ve elde edilen maddeden yüksek teknolojili, yüksek katma değerli bir ürün elde etmek amacıyla yapılan bu çalışmada hem bölgesel kalkınmaya hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya yönelik çözümler üretilmiştir.

Yarışmanın final sergisinin ve ödül töreninin, Ekim ayı içerisinde yapılması planlanmaktadır.

İnönü mah. Buhara cad. No 250 Yeşilyurt - 0 422 280 4400 / 0422 280 4548

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.